Χωρίς θέρμανση σχολεία στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς θέρμανση σχολεία στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 10718/08.02.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Σε παγωμένες αίθουσες αναγκάζονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους αρκετοί μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης. Η έλλειψη χρημάτων και η περικοπή των κονδυλίων, οδήγησε στην έλλειψη πετρελαίου σε πολλές σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διδασκαλίας να είναι ακατάλληλες. Τα ταμεία των σχολικών επιτροπών βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς έχουν αδειάσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα η προμήθεια πετρελαίου γίνεται με «τεφτέρι», δηλαδή αποπληρώνεται όταν δίνονται οι ανάλογες πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, όπου το 2ο Γενικό Λύκειο Χορτιάτη, έμεινε χωρίς θέρμανση και οι μαθητές έκαναν τα μαθήματά τους σε παγωμένες κυριολεκτικά αίθουσες. Αρκετές είναι οι σχολικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, εξαιτίας του ψαλιδίσματος από το αρμόδιο Υπουργείο της χρηματοδότησης για τα λειτουργικά έξοδα. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν συσσωρευτεί και τα χρέη διογκώνονται δραματικά. Εμμένουμε και επιμένουμε, ότι περικοπές στην παιδεία δεν πρέπει να γίνονται. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ενεργήσει υπεύθυνα και να καταβάλλει στις σχολικές επιτροπές των δήμων τα κονδύλια που απαιτούνται για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να εισρεύσουν χρηματοδοτήσεις στις σχολικές επιτροπές και να συνεχιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων;

Απάντηση Υπουργείου